עישון הוא אחת ההתמכרויות הרווחות, ההרסניות והטורדניות ביותר. כמו בכל התמכרות, גם במקרה של עישון רבים מרגישים שהם "יכולים להפסיק בכל זמן שירצו", אבל ברגע האמת מגלים שזה לא כל כך פשוט. יש מי ששמנסים שוב ושוב ונכשלים, אחרים מתייאשים ומשלימים עם ההרגל ההרסני. כך או כך, ניסיונות הגמילה מלווים בתחושת כישלון מרה, תסכול, חוסר אונים ופעמים רבות גם ירידה בערך העצמי. לעומת זאת הסטטיסטיקה מראה שמי שנעזר בשיטות מוכרות ויעילות או נתמך על ידי קבוצה של נגמלים, זוכה לאחוזי הצלחה גבוהים הרבה יותר, ומצליח לבסוף להיפטר מההרגל. למה כל כך קשה להפסיק לעשן לבד, ללא עזרה?
התשובה לכך אינה מורכבת כמו שנדמה. היא מבוססת על האמת הפשוטה – כולנו בני אדם. כולנו צריכים עזרה. ואם נפרוט את העניין הזה, ונמקד אותו בהתמכרות הספציפית של עישון סיגריות, נגלה שני דברים בסיסיים:
מעשן מן השורה אינו מודע מספיק למנגנונים הפסיכולוגיים והחברתיים המשמרים את ההתמכרות שלו. מדובר בדפוסים שנבנים, הן בחברה, הן בנפשו ובגופו של המעשן, ואשר אחראים להעמיק את ההתמכרות וליצור תחושת תלות בסיגריות, ותחושת אין אונים בהיעדרן. המנגנונים הללו אינם מורכבים במיוחד, ולראיה – מי שנחשף אליהם ומבין אותם, מגדיל את סיכוייו להיגמל באופן דרסטי. שיטות מבוססות ובעלי מקצוע מנוסים לרוב מסייעים לנגמלים לחשוף את המנגנונים הללו, להתמודד עם פעולתם ולעקור אותם מחיי היום-יום שלהם.
תהליך קשה מצריך תמיכה, וגמילה היא תהליך קשה, בעיקר עבור מעשנים כבדים או ותיקים. כשמנסים להיגמל לבד, בדרך כלל נתקלים ברגעים קשים ובתחושות קשות ואף בלתי נסבלות. בן אנוש מוצא עצמו חסר אונים מול התחושות הללו, אבל אם רק ימצא אוזן קשבת – לשיתוף, לאמפתיה ולחיזוק – יוכל לצלוח את הרגעים הקשים ולהתקדם לעבר הגמילה. זו הסיבה שסדנאות גמילה וקבוצות תמיכה נחשבות יעילות מאוד בקידום תהליך הגמילה.
אז איך נגמלים? כמה שיטות מובילות להצלחה
הצטרפו לקבוצת תמיכה. בין אם יתמכו בכם אנשים שכבר עברו את התהליך, ובין אם תטרפו לאנשים המנסים כמוכם להיגמל – אין תחליף לתחושת האחווה ולאפשרות להישען על מישהו, לשתף אותו ואפילו להתמרמר יחד בעת הצורך.
השתתפו בסדנת גמילה. סדנה המועברת על ידי מומחה תתרום רבות להרחבת נקודת המבט שלכם. תבינו טוב יותר את מהות ההתמכרות, את הכוחות והדפוסים הפועלים עליכם, את מה שמצפה לכם בתהליך הגמילה ואיך אפשר להגדיל את סיכויי ההצלחה.
הקפידו על תהליך הוליסטי. רצוי למנף את הגמילה לטובת שינוי אורח החיים. לא צריך לעשות שינויים דרסטיים (וגם אם כן, חשוב שהם יהיו הדרגתיים), אבל אורח חיים בריא יותר לא רק יעניק לכם מרץ ואופטימיות, אלא גם יתמוך טוב יותר בתהליך הגמילה עצמו.
הרחיבו את ידיעותיכם. למדו לעומק על סיגריות, על התמכרות, על תעשיית הטבק ועל כל דבר שנראה לכם רלוונטי. ככל שתדעו יותר, תבינו יותר – ועם כל תובנה תתקדמו צעד נוסף לעבר הגמילה.
עשו שימוש מידתי בתחליפים. תחליפי עישון – סיגריה אלקטרונית, מסטיק ניקוטין וכיו"ב – הם מבורכים. עם זאת, חשוב להנמיך ציפיות ולהבין היטב את הפונקציה שלהם: אלה קביים, שנועדו להעביר אתכם את השלבים הראשונים של הגמילה, ובעיקר לסייע בגמילה הפיזית, הנמשכת לרוב כמה שבועות. לכן השתמשו בהם במידת הצורך, אבל אל תבנו עליהם כמשיח שיושיע אתכם מההתמכרות לאורך זמן.
コメント