top of page
מערכת לבריאות

תופעות לוואי בהיריון שלא תמיד מדברים עליהן

הריון הוא תהליך יוצא דופן, המתואר לעתים קרובות כזמן של שמחה וציפייה. ובכל זאת, בתוך הזוהר וההתרגשות, מסתתר תחום של תופעות לוואי שפחות מדוברות, שיכולות לתפוס אימהות לעתיד רבות. בעוד בחילות בוקר וכאבי גב הינן תופעות מוכרות כמעט לכולן, קיימות תופעות של אי-נוחות שהן פחות מוכרות ויכולות להשפיע באופן משמעותי על חווית ההיריון.


מחניכיים מדממות ועד להתכווצויות ברגליים, תופעות הלוואי הללו מחייבות תשומת לב, הבנה וסבלנות כדי לעבור אותן בצורה מיטבית.


אישה בהריון


עייפות

אחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר בהיריון היא עייפות. בעוד שתשישות היא תלונה נפוצה, האינטנסיביות העצומה של עייפות הקשורה להריון מפתיעה לעתים קרובות אימהות לעתיד. שינויים הורמונליים, דרישות מטבוליות מוגברות ודפוסי שינה משובשים תורמים לתחושת העייפות הגורפת הזו. כדי להילחם בעייפות כדאי לנסות לנוח כמה שניתן, להימנע מביצוע משימות ופעולות מתישות ולשמור על תזונה מאוזנת ועשירה בברזל וחלבון.


חניכיים מדממות

הורמוני הריון יכולים להשפיע על בריאות הפה, ולהוביל לדימום בחניכיים - תופעת לוואי פחות מוכרת אך נוגעת כמעט לכולן. העלייה ברמות ההורמונים במהלך ההיריון עלולה להחמיר את דלקת החניכיים, ולגרום להן להיות מועדות יותר לדימומים, נפיחות ורגישות. שמירה על היגיינת פה טובה כולל צחצוח קבוע, שימוש בחוט דנטלי ובדיקות שיניים תקופתיות הינם חיוניים כדי להימנע בעיה זו. בנוסף, שילוב של מזונות עשירים בויטמין C וסידן יכולים לתמוך בבריאות החניכיים.


עצירות ומעי רגיז

עצירות ותסמונת המעי הרגיז (IBS) הם בני לוויה לא רצויים עבור נשים רבות במהלך ההיריון. תנודות הורמונליות והלחץ שמפעיל הרחם הגדל על המעיים תורמים לבעיות העיכול הללו. הגברת צריכת הסיבים, שתייה מספקת ופעילות גופנית סדירה יכולים להקל על בעיות ביציאות. עבור אלה החוות תסמינים של IBS, טכניקות שחרור מתח כמו יוגה ומיינדפולנס עשויות להציע הקלה מסוימת.


צרבת

צרבת, המאופיינת בתחושת צריבה בחזה, היא תופעת לוואי שכיחה אך לעתים קרובות לא מוערכת במהלך הריון. כאשר הרחם מתרחב, הוא יכול לדחוף את חומצות הקיבה כלפי מעלה, מה שמוביל לאי נוחות וריפלוקס. כדי להקל על צרבת, בחרו בארוחות קטנות יותר ותכופות יותר, הימנעו ממזונות חריפים וחומציים, והימנעו משכיבה מיד לאחר האכילה. נוגדי חומצה המותרים בהיריון יכולים לספק הקלה זמנית כאשר התסמינים משפיעים.


בריחת שתן

בריחת שתן, על אף שהיא נדונה לעתים נדירות בגלוי כמו במקרה של מעי רגיז, משפיעה על נשים רבות בהריון. הלחץ שמפעיל הרחם הגדל על שלפוחית השתן, יחד עם שרירי רצפת האגן מוחלשים, עלול להוביל לדליפת שתן לא רצונית. ביצוע תרגילי רצפת האגן, הידועים בשם קיגל, יכולים לחזק את השרירים הללו ולהפחית את חומרת בריחת השתן. בנוסף, ריקון שלפוחית השתן באופן קבוע יכול לעזור בבעיה זו.


התכווצויות רגליים

התחלה פתאומית של התכווצויות ברגליים, במיוחד במהלך הלילה, עלולה להבהיל אימהות לעתיד ולשבש את השינה. בעוד שהגורם המדויק להתכווצויות ברגליים במהלך ההיריון עדיין לא ברור, גורמים כמו התייבשות, מחסור במינרלים ושינויים במחזור הדם עשויים לתרום להופעתם. שתייה מספקת, שמירה על רמות טובות של אשלגן ומגנזיום באמצעות תזונה או תוספי מזון, וגם מתיחה עדינה לפני השינה, יכולים לסייע במניעת התכווצויות ברגליים ולקדם איכות שינה טובה יותר.


לסיכום, הריון הוא תהליך מרגש וגדוש ברגעים משמחים ובאתגרים בלתי צפויים כאחד. באמצעות הבנה וקבלה של תחושות אי-נוחות שונות שעשויות להיות במהלך ההיריון, גם אם הן הפחות מוכרות, אימהות לעתיד יכולות להתמודד עם תופעות שונות בהיריון בקלות ובביטחון רב יותר.

Comments


bottom of page