top of page
  • מערכת לבריאות

ניתוח אף – דברים שאולי לא ידעת על התהליך

www.miok.co.il מאת מומחי

ניתוח אף הוא אחד הניתוחים הקלאסיים והוותיקים בתחום הרפואה הפלסטית. היות שהאף הוא אזור רגיש, הממוקם במרכז הפנים ומצוי בסמיכות למוח, נהוגה בניתוחים מסוג זה גישה שמרנית. אולם, בשל החידושים בחומרים המקבלים אישור ובטכנולוגיות מתקדמות שמתפתחות, חלו תמורות ושינויים גם בתחום ניתוחי האף.


במדינת ישראל מתבצעים מדי שנה אלפי ניתוחי אף קוסמטיים. לא אחת מתעורר צורך בביצוע ניתוח חוזר בשל פגיעה במבנה האף הפנימי ובתפקודו. גישות חדשניות בתחום מציעות צמצום מהותי של הצורך בביצוע ניתוח שחזור, תוך הענקת מבנה טבעי לחלוטין לאף.



אישה עם אף יפה


ניתוח אף רינופלסטי בשיטות חדשניות

רינופלסטיקה היא חידוש צורת האף מבחינה אסתטית לפי רצון המטופל והאפשרויות הקיימות. המטרה העומדת לעיני המנתח היא לשפר את צורת האף בזוויות ובפרופורציות הנכונות בין החלקים השונים באף (קצה, שורש) ובין מיקומו של האף ביחס לשאר חלקי הפנים.


בשנים האחרונות חלו חידושים משמעותיים בשיטת הניתוח כמו גם בטכנולוגיות הנהוגות.


בהיבט המכשור – הוכנס לניתוחי אף שימוש באנדוסקופ, אשר מאפשר לבצע תיקון מדוקדק יותר של האף, וכן נעשה שימוש במכשיר אולטרסאונד בשם פייזוטום אשר מאפשר לחתוך את העצם בצורה עדינה, בלי לפגוע ברקמה הצמודה. החיתוך מתבצע על ידי רטט של ראש העצם בלי לשבור אותה, תוך שמירה על השריר, העצבים וכלי הדם באזור.


בהיבט שיטת ביצוע הניתוח – השיטה השמרנית שרווחה עד כה, שכחלק ממנה היה צורך בכריתה של הגבנון באף, הוחלפה בשיטה חדשנית המאפשרת לתקן את צורת האף בלי צורך בכריתה זו. במסגרת השיטה החדשה, המכונה DORSAL PRESERVATION ניתן לחדש את צורתו החיצונית של האף בלי לכרות את כיפת האף, תוך שמירה על השרירים, העצבים, כלי הדם וסחוס העצם.


השימוש באנדוסקופ ומסך טלוויזיה מקנים אפשרות להוריד מעט מהמחיצה, מהעצם שמתחת לגבנון ומהסחוס, והתוצאה היא שהגבנון נעלם ללא צורך בכריתתו. זאת לעומת שיטת הניתוח המסורתית שבמסגרתה נכרת הגבנון ולאחר מכן מבוצע שחזור של כיפת האף באמצעות שתלים.


השיטה החדשנית של פיסול אף מאפשרת לשמור על הקמרון שעל כיפת האף, והערך המוסף הוא שמתקבל מראה טבעי יותר של האף, זמן ההחלמה מתקצר ותוצאת הניתוח נשמרת לפרק זמן ארוך.


איך מחליטים על ניתוח בשיטה פתוחה או סגורה?


ככלל, בתחום ניתוחי האף נוהגות שתי שיטות: הפתוחה והסגורה.


בניתוח בשיטה הפתוחה מבוצע חתך חיצוני כדי לאפשר גישה לחלל הפנימי של האף. ניתוח בשיטה זו יתבצע לרוב כאשר מדובר בניתוח חוזר – לשחזור קצה האף או שסתומים, בהתעורר צורך בביצוע כריתה של מחיצה, עיצובה על ידי השתלות והשבתה למקום (במקרה סטייה של מחיצה באזורים רגישים). במהלך ניתוח בשיטה הפתוחה מתאים להשתמש במכשיר הפייזוטום לשחזור של האף לאחר שניתוחים קודמים לא צלחו, או במקרה של שברים מרובים בעצמות האף.


בניתוח בשיטה הסגורה כל החתכים מבוצעים בחלל האף. בשיטה זו נעשה שימוש במקרים שבהם אין צורך בפעולות שחזור, והיתרון הוא שלאחר הניתוח לא נשארת צלקת בין הנחיריים.



שינוי צורת האף – שלא בניתוח


תפיסה מתקדמת אחרת בתחום מבוססת על רעיון של שינוי צורת האף ושיפורה ללא צורך בביצוע ניתוח כלל. מומחה אמריקאי המציא שיטה חדשנית המבוססת על חומר בשם Radiesse – זהו חומר דמוי קלציום, שיתרונו בכך שאינו נדחה על ידי הגוף והשימוש בו אינו כרוך בתופעות לוואי או פיתוח אלרגיות, זאת כיוון שהקלציום הוא חומר טבעי המצוי בעצמות, אשר הגוף מכיר ומורגל בו.


במסגרת השיטה החדשנית, בטיפול שמשכו כרבע שעה נמרחת ראשית משחה מרדימה על האף, ולאחר מכן החומר דמוי הקלציום מוזרק למקומות שונים באף במטרה לתקן מבנה אף שבור, לא סימטרי או לא פרופורציוני לפנים. אולם, חרף יתרונות השיטה היא כרוכה גם בחיסרון, והוא שיש לחזור על הפעולה אחת לשלוש שנים, זאת בניגוד לניתוח אף שתוצאותיו נשמרות לכל החיים.



Comments


bottom of page