נשירת שיער היא בעיה נפוצה בקרב בני אדם, ומופיעה לרוב לעת הזדקנות, ולעיתים גם כתוצאה ממחלה או מצב בריאותי. נשירת שיער עלולה להיגרם בעקבות מחלות של הקרקפת, או מחלות זיהומיות או דלקתיות. תופעת נשירת שיער, הן בקרב גברים והן בקרב נשים, גורמים לעיתים קרובות לירידה בבטחון העצמי, ועל כן רבים פונים לדרכי טיפול שונות על מנת למנוע את נשירת השיער.
מה הם הגורמים המאיצים נשירת שיער?
נשירת שיער היא דבר טבעי, ועל כן לא כל נשירת שיער היא מצב המחייב טיפול ומענה רפואי. ישנם מצבים בהם נשירת השיער מואצת, כמו למשל בזמן הריון ולאחריו, ובעת עונות המעבר (סתיו ואביב). גם לחץ נפשי, או אירועים המשפיעים על הנפש עשויים לגרום לנשירת שיער. לרוב אלו ייפסקו כאשר הלחץ הנפשי יעבור. לצד גורמים אלו, ישנה גם מחלות אשר להן צורת נשירה אינדיקטיבית מאוד.
כיצד נשירת שיער משפיעה על הביטחון העצמי?
אדם אשר לו שיער דליל או מפגין סימני התקרחות, ייחשב בעיני רבים, ובכלל זאת בעיני עצמו לרוב, כאדם הנראה שאינו בקו הבריאות. סימני התקרחות עשויים גם להטעות ולגרום לאנשים לחשוב כי האדם המתקרח מבוגר מכילו האמיתי.
בנוסף, אנשים מתביישים בשיער הנושר שלהם – כאשר הם לדוגמא מתארחים בבית של חבר והשיער שלהם נושר על הרצפה, או כאשר הם בעבודה וגם שם השיער שלהם מפוזר על הרצפה. מצב כזה עשוי להוביל למצבים של חוסר נעימות, כאשר האדם המנשיר נתפס כפחות הגייני בעקבות השיער המפוזר שהוא משאיר אחריו.
מה הם הסוגים השונים של נשירת שיער?
ישנם סוגים שונים של נשירת שיער, אשר לרובם קיימים טיפולים:
התקרחות או דלול שיער על רקע תורשתי: זוהי למעשה ההתקרחות הנפוצה ביותר, "ההתקרחות הגברית", אשר קורת עם הזדקנותו של גבר. התקרחות זו עשויה להופיע כבר מגיל העשרה, והיא תלויה ברקע הגנטי של הגבר.
טיפולים כימיים לשיער: בעת המודרנית רבים רוצים לייצר לעצמם את "השיער המושלם", ועל כן משתמשים בטיפולים שונים לשיער, אשר רובם מבוססים על חומרים כימיים שאינם בריאים במיוחד. מחליקי שיער, מתלתלי שיער ("בייביליס"), צביעת שיער, החלקות שיער למיניהן – כל אלו עשויים להוביל לדילול ונשירת שיער.
אלופציה אראטה: מדובר במחלה אוטו אימונית, אשר תסמיניה יחסית פשוטים לאבחון. במחלה הגוף למעשה "תוקף" את זקיקי השיערות, ובכך גורם לנשירת השיער. לרוב, ההתקרחות תופיע בצורת קרחות קטנות במקומות רנדומאליים. הקרחות הקטנות עשויות להופיע על הקרקפת, הזקן, ואזורים נוספים בגוף. המחלה אינה מדבקת, ואין לה תסמינים נוספים קריטיים. המחלה עשויה גם להופיע אצל אנשים בריאים לחלוטין, ללא עדויות לחריגות בבדיקות דם.
גזזת (פטרת הקרקפת): מדובר בהתקרחות הנגמרת מזיהום הנגרם מפטרייה, ונפוצה בעיקר בקרב ילדים. המחלה מדבקת מאוד, אך ניתנת לטיפול על ידי תרופה.
כיצד ניתן לטפל בנשירת שיער? האם ישנן שיטות טבעיות והוליסטיות לטיפול בנשירת שיער?
כאשר מדובר בהתקרחות על רקע גנטי, ישנם פתרונות מצומצמים לפתרון הבעיה. לרוב יהיו אלה פתרונות הבאים לכפר על הנזק שכבר נגרם, ולא יצמיחו שיער מחדש. עם זאת, התקרחות הנובעת ממצבי סטרס של הגוף (אחרי הריון או מחלה קשה), או בעקבות מצבים נפשיים – ניתן להיעזר בטיפול של ויטמינים ומינרלים ולהשלים לגוף את מה שחסר לו. כמו כן, מתודות להפחתת הלחץ באורח החיים ישפרו את מצב ההתקרחות גם כן.
התקרחות הנובעת מטיפולים כימיים עשויה להיפתר על ידי הימנעות מאותם טיפולים כימיים. אמנם עשוי לקחת מעט זמן עד שהשיער יחזור לקדמותו, אך עם קצת סבלנות הדבר אכן אפשרי. במקרים כאלה, מומלץ לחפש פתרונות לשיער אשר מבוססים על חומרים טבעיים, ולא כימיים.
למחלות ישנן מספר טיפולים אשר יכולים להקל על המצב, ואף "להחזיר את הגלגל לאחור". הטיפול הנפוץ במחלה הוא שימוש בסטירואידים, אשר מאיטים את קצב הנשירה. בנוסף, על מנת להאיץ בחזרה את קצב הצמיחה, ניתן להשתמש במרשם רופא לתרופה מינוקסידיל 5%, אשר מאיצה את קצב צמיחת השיער.
בנוסף, קיימים טיפולים טבעיים להתקרחות. צמחי מרפא (מינרלים וויטמינים) עשויים להקל על המחלה, על ידי הזנת שורש השיערה. דיקור סיני עשוי לעזור גם כן, על ידי הרגעת הנפש והזרמת דם לקרקפת.
ישנן דרכים נוספות לטיפול בהתקרחות – בניהן גם שמירה על תזונה נכונה ובריאה, תמיסות טבעיות אשר מורחים על הקרקפת ומסייעות בחיזוק שורש השערה.
מדוע חשוב לקבל טיפול מקצועי בתחום נשירת השיער?
על מנת שלא לגרום נזק בלתי הפיך, או להחמיר את מצב הנשירה, מומלץ להתייעץ עם רופא או גורם מוסמך בתחום. חשוב להתאים את הטיפול הנכון לסוג הנשירה.
קבלת נשירת השיער לצד פיתוח תחושת ביטחון העצמי
לצד טיפולים בבעיית הנשירה, חשוב גם לקבל את עצמך – להיות בטוב עם עצמך ועם ביטחון עצמי יציב משפיע גם כן על מצב הנפש שלך, ובאופן עריף יעזור בפתרון בעיית הנשירה.
Comments